Welkom aan de kust

Een fijner boek over Scheveningen is nimmer geschreven: journalist Danny Verbaan heeft zijn dorp een grote dienst bewezen. ‘Welkom aan de kust’ is een must.

 

Sjaak Bral -14 October 2018

Bedriegertjes

Een schoolreisje: dá’s lang geleden! De aanblik van een grote touringbus voor de deur, je ouders die je uitzwaaien, een tasje met brood, snoep, een zakje chips. En dan naar het attractiepark de Bedriegertjes. Tegenwoordig gaan scholieren ook naar de Bedriegertjes. Op het Binnenhof.

 

Sjaak Bral -13 October 2018

GROe

Een ‘diabolische parfumcocktail’. Zoiets verzin je dus als je met je rug tegen de muur staat omdat iedereen je met bewijzen om de oren slaat. De Russen happen naar adem. Hun enige verweer: het Westen beschikt over ‘een levendige fantasie’.

 

Sjaak Bral -12 October 2018

Nèntsjûh

De Haagse PvdA heeft een prima plan: geef alle Haagse kinderen van drie maanden oud een boekje van Dick Bruna. ‘Nijntje innut Haags’. Je kan immers niet jong genoeg beginnen met het inlepelen van de Haagse Mores. D66 slaat juist de plank volkomen mis met hun idee om op de Binckhorst straten te vernoemen naar figuren uit Star Wars.

 

 

 

Sjaak Bral -09 October 2018

Ome Ed en dubbel glas

‘Waarom is dat raam beslagen?’ Ome Ed stelt de vraag op knorrige toon.‘Omdat het dubbel glas is’, zegt Gerard de Gleuvenglijder. Maar Leen Half Een, die deze middag precies één minuut na zijn achternaam binnenkomt, grijpt meteen in. ‘D’r is maar één iemand die dat zeker weet. Fransje Walraven.’

 

 

Sjaak Bral -07 October 2018

Populierendood

 

 

Wie het groen in deze stad dierbaar is wil ik vanaf deze plek even waarschuwen. Indien u over de Scheveningseweg richting het vissersdorp rijdt, komt u een spookberm tegemoet.

 

Sjaak Bral -06 October 2018

Noordzeevis

Een boek over vis. Dat klinkt minder aantrekkelijk dan het is. Zeker als het boek gaat over de vis die het minst ver van ons verwijderd is: Noordzeevis.

Sjaak Bral -02 October 2018

Kleine moeite

Een groeiend aantal Haagse straten is dusdanig ingericht dat de automobilist er nog wel mag rijden maar nadrukkelijk 'te gast' is. Na enige gewenning werkt het, ook in de auto, rustgevend. Edoch, waar de fietser te gast is gaat het fout.

 

Sjaak Bral -02 October 2018

Eneco

MijnEneco. Kent u die? Vast wel. Alles is tegenwoordig ineens van ‘mijn’.

In een wereld waarin een mens al overloopt van de dingen die gedaan moeten worden krijg je ongevraagd steeds méér taken op je bordje.

Sjaak Bral -02 October 2018

Om Ed en de Elfstedenzwemtocht

‘Heb ik wat gemist’, vraag ik Ome Ed, na een afwezigheid van drie weken. ‘Nou en of. Sensatie! D’r is een Elstedentocht geweest. Maar die brogum is door het ijs gezakt.’

 

Sjaak Bral -02 October 2018

Wilzijnswerk

Twee maanden en vier dagen heeft het geduurd: het betegelen van de nieuwe bank in het Van Gogh-plantsoen in Bezuidenhout-West. De betonnen zitbank is ingelegd met vierduizend mozaieksteentjes, door zes dames uit de buurt. Maar het is geen bank.

 

Sjaak Bral -01 October 2018

Ganzenhorden

Het is volgens Natuur- en Milieufederatie Zuid Holland onmogelijk om alle Canadese ganzen uit te roeien. Dat wil niet zeggen dat je het niet moet proberen. Ze hebben hier niets te zoeken; ze heten niet voor niets Canadese ganzen.

 

Sjaak Bral -10 February 2018

Ome Ed en de ouderdom

Ouder dom

 

‘Waar is Schele Joop?’, vraagt Ome Ed aan de overige stamgasten. Leen Half Een haalt zijn schouder sop. Elsje en Samantha, voor het eerst sinds tijden weer paraat, weten het wel. ‘Joop zit op de 50plus beurs’.

 

Sjaak Bral -10 February 2018