Column

Zombies in Zoetermeer

11-10-2016

Jan Slagter, baas van Omroep Max en Zoetermeerder, zit tevens in het comité van aanbeveling. Een griezelfeest met Jan Slagter - wie verzint zoiets? Zoetermeer wordt een weeklang gillend gek gemaakt. Niets wordt aan het toeval overgelaten. De organisatie is voortvarend te werk gegaan, getuige de rest van het comité van aanbeveling. Dat ziet eruit als de Addams Family. Behalve Jan 'Lurch' Slagter is dat bijvoorbeeld ook Maxime Verhagen. Nou, dan heb je toch een halve psychopaat te pakken! Burgemeester Charlie Aptroot zit er ook in. De killerclown van Sweet Lake City! Voeg daarbij de altijd charmante Tineke Maas van het Stadstheater (Mortica Addams heeft er een geduchte concurrente bij!) en voila: wat kan er nog mis gaan?

De afsluiting van het Thrillerfestival is een heuse Haloween Parade door het Stadshart Zoetermeer, op 28 en 29 oktober. Daar hoef je weinig voor te organiseren, eigenlijk is het al je reinste horror om daar op een gewone zaterdagmiddag doorheen te lopen. Kent u 'The Walking Dead?' Enige vergelijking met Stadshart Zoetermeer is zeker op z'n plaats. Nee, die organisatoren van het festival zijn goed bezig. Ze zijn terug naar hun roots. Zombiestad Zoetermeer. Wordt het geen tijd voor een remake van Peter Jackson's horror-klassieker Brain Dead? Ik zeg: Stadshart Zoetermeer. Het Nederlandse thriller en zombiefestival wordt overigens ook gesponsord door de Rabobank. Die daarmee hun reclamekreet 'een aandeel in elkaar' wel erg letterlijk neemt.

Ondanks alle flauwe grappen begrijpt u: ik ben stiekem gewoon jaloers. Zij hebben een spannend Gruwelfestival, wij hebben... 'Dichters aan huis'. Toch wezenlijk anders - hoewel, met sommige dichters weet je het maar nooit. Maar wacht, wij hebben in Den Haag een eigen griezelfilm die zich momenteel voltrekt: de populierenslacht op de Johan de Witt en J.F. Kennedylaan. Waarom de gemeente Den Haag het hoger beroep van de bewoners bij Provinciale Staten niet even afwacht is mij een godsraadsel. Als je zo overtuigd bent van je gelijk is er toch niks aan de hand? Een gemeente die de democratie aan haar laars lapt; eigenlijk is dat veel griezeliger dan Zoetermeer.