Column

Wilzijnswerk

01-10-2018

Twee maanden en vier dagen heeft het geduurd: het betegelen van de nieuwe bank in het Van Gogh-plantsoen in Bezuidenhout-West. De betonnen zitbank is ingelegd met vierduizend mozaieksteentjes, door zes dames uit de buurt. Maar het is geen bank. ‘Utissunsâufaah’, verbetert een buurtbewoner mij meteen, als ik mijn openingspraatje begin. Welkom in Bezuidenhout-West. Een woonwijkje dat bekend staat als ‘het vergeten dorp’, weggestopt en ingeklemd tussen het Centraal Station, de Utrechtse Baan en oprukkende nieuwbouw. Het station wordt aan alle kanten vernieuwd, maar hoe zit dat met deze volkswijk?

De omgevingsmanager, Marc Molenkamp, begrijpt mijn vraag. ‘We willen vanuit de gemeente écht meer doen in de wijk. We kunnen eenvoudigweg niet achterblijven.’ Hij verzekert mij dat er plannen zijn om Bezuidenhout-West op te ketsen. Een begin wordt gemaakt met deze ‘social couch’: een prachtig ontworpen bank, ingelegd met duizenden mozaieksteentjes. De steentjes vormen samen een prachtige zonnebloem; logisch, pal op deze plek woonde Vincent van Gogh.

Het idee is afkomstig van de Tilburgse comedienne Karin Bruers. ‘Wie zijn buren kent voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger. Zo eenvoudig is het’, zegt ze. Het klinkt als een open deur, maar het is bewezen: de sociale verbondenheid neemt toe als de inrichting van een buurt mede wordt bepaald door de bewoners zelf. Die bewoners zijn massaal uitgelopen om ‘hun’ bank te zien onthullen door mij en Anneke Stikkelman. Zij was zeven jaar lang voorzitter was van de wijkraad. Nog een dame wordt extra in het zonnetje gezet: Wil, de onvermoeibare tegelzetter. Zij lag twee maanden op haar knieeen om de mozaieksteentjes op de bank te bevestigen, samen met vijf andere vrijwilligers. Als Wil van de stadsdeelcoordinator een speldje opgespeld krijgt zegt ze nog voor het officiele woordje begint dat zij ‘het echt niet alleen heeft gedaan. Daar wil niemand van weten. Het is het werk van Wil. Wilzijnswerk.

Even later in het wijkcentrum, onder het genot van een biertje, worden de vrijwilligers beloond voor hun harde werk. Veel tijd om uit te rusten is er niet: vrijdag wordt het Hendrick Hamelplantsoen opgeknapt. ‘Schuren, schilderen en de speeltuin schoonmaken’. Er melden zich meteen drie mannen aan. Het komt wel goed, met Bezuidenhout-West.