Column

Welkom aan de kust

14-10-2018

Een fijner boek over Scheveningen is nimmer geschreven: journalist Danny Verbaan heeft zijn dorp een grote dienst bewezen. ‘Welkom aan de kust’ is een must.Bij bronnenonderzoek over de opera die ik dit jaar mocht schrijven, ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van de badplaats,  stuitte ik in het archief op Danny Verbaan. Dat archief ligt opgeslagen in Muzee, het museum van het vissersdorp. Het is een sacrale ruimte, gevuld met tal van even heilige naslagwerken. Daar trof ik de scribent, gebogen over een struisvogel.

Althans, een foto van een struisvogel. In de zomer van 1935 verschenen ze op de boulevard. Zeven stuks. Een Italiaan, genaamd Meloni, verdiende er zijn brood mee.  Een zitkarretje erachter werd voortgetrokken, zo meldde de krant het Vaderland, ‘nu eens niet een heftig transpirereerenden Chineesche koelie, doch door een rasechten struisvogel’. Het verhaal  over deze vreemde vogel is slechts een van de vele nieuwsfeiten die in Danny’s boek wordt beschreven. Het boek bevat wellicht het meest complete geschiedenisoverzicht dat van Scheveningen als badplaats is verschenen. Feitelijk juist, aangenaam opgetekend en gelardeerd met tal van anecdotes en schitterend beeldmateriaal. Zoals de ‘kwartjesvinders’, drie Amsterdamse oplichters die op de Boulevard zakken rolden. Er is een rechte lijn te trekken van deze criminelen naar het spel ‘balletje balletje’, dat voor de ingang van renbaan Duindigt kon worden gespeeld. Heden ten dage zijn deze oplichters werkzaam als ‘travellers’, zogenaamde werklui die  klusjes in uw huis komen doen – een ware plaag in Den Haag.

De geschiedenis van Scheveningen, in hoogte- en dieptepunten, zorgt voor waarlijk voor urenlang leesgenot. Behoudens de bekende verhalen staan er ook vele nooit eerder opgetekende anecdotes in het boek. Waarom stal Paul McCartney ooit een kleed uit het Grand Hotel? U leest het in  ‘Welkom aan de kust’. Het is niet moeilijk om ronkend enthousiast te worden van dit lijvige, kleurrijke magnum opus van Danny Verbaan. Als u ooit in uw leven één boek over Scheveningen wilt kopen: dit is het. Zoek niet verder. Ren naar de winkel en doe uzelf of iemand anders een groot plezier met de feestdagen. Het zal uw hart openen, uw ziel verrijken en uw geest verruimen.