Column

Nèntsjûh

09-10-2018

De Haagse PvdA heeft een prima plan: geef alle Haagse kinderen van drie maanden oud een boekje van Dick Bruna. ‘Nijntje innut Haags’. Je kan immers niet jong genoeg beginnen met het inlepelen van de Haagse Mores. D66 slaat juist de plank volkomen mis met hun idee om op de Binckhorst straten te vernoemen naar figuren uit Star Wars.

Wonen aan het Chewbacca-plein, de R2D2-straat of de C3PO-laan? Ga d’r maar aan staan. Als het aan D66 betreft zijn dit prima straatnamen voor de Binckhorst, dat van bedrijventerrein wordt verrampeneerd tot woonwijk. Waarom die idiote namen? Omdat de fractievoorzitter van de Haagse D66, Daniel Scheper, van science-fiction houdt. Begrijpelijk, het partijprogramma van zijn partij ligt bij Paagman ook op de afdeling science-fiction. De titel luidt: ‘May the Farce be with you’. Daniel begitn inmiddels te kwijlen bij zijn idee. 'Ik ben groot geworden met Star Wars en Star Trek. De ruimte spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Ik was zelf fan van Han Solo’, zegt hij met de glimlach van een bakvis. 

Als de ruimte tot verbeelding spreekt is dat juist een reden om niet op de Binckhorst te gaan wonen – iedere centimeter wordt er dichtgemetseld. Waarom moet de mosterd van zover komen? Ik zou he tdichter bij huis zoeken. Wat is er mis met Haagse sterren? Waarom geen Mariska Veresstraat, Joop Roelofshof, John Blankensteijnplein (bekt al lekker!) of eindelijk een officeel Dolf Brouwersplantsoen? Er straalt weinig Haagsheid uit van de plannen van D66, die nog melden dat ‘in Geldrop al een hele ‘Lord of the Rings’ wijk te vinden is, dus het is niet nieuw.’ Zal best. In Meppel is een hele wijk die verwijst naar erotische films. Nee, ik noem geen namen.

Dan liever het Nijntje-voorleesboek van de PvdA. Raadslid Mikal Tseggai zegt: ‘door dit boekje versterk je de Haagse tongval en cultuur bij de toekomstige generaties van onze stad.’ De twee beschikbare boekjes vna Nijntje zijn bij iedere boekhandel al een regelrechte hit. Logisch dat deze terecht komen in het standaard boekenpakket van peuters, gevolgd door ‘Ut Groen-Geile Boekkie vannut Haags’, als ze naar de middelbare school gaan.