Column

Krixit

08-10-2019

Het is mooi om te zien dat Shakespeare nog altijd wordt opgevoerd. Heel vaak op locatie. Maar dat het nu ook al in het Ijspaleis gebeurt had ik niet verwacht. ‘To be or not to be, that is the question.’

De derde stad van Nederland mist een derde van haar bestuur. Figuurlijk gesproken hinken we rond als een spin met vijf poten. De zoektocht naar een waarnemend burgemeester is inmiddels gestart; de naam ‘Pechtold’ wordt genoemd. Zou een logische keuze zijn, hij heeft immers al een appartementje op Scheveningen. Alexander kan daarvandaan meteen strak leiding geven aan de komende vreugdevuren. Ik zou ‘de Driehoek’ adviseren er een commandopost van te maken. Ook met driehoeksverhoudingen heeft Pechtold trouwens ervaring – kortom, meteen doen. Burgemeester Krikke zat al drie jaar in een ‘tijdelijk’ appartement.

Dat geeft te denken. En we kúnnen nu weer vrij denken: Krikke wil ‘het denken en doen van Den Haag niet in de weg zitten’. Dat van haarzelf trouwens ook niet; het formele deel uit de verklaring die ze voorlas was deels letterlijk geknipt en geplakt van Wikipedia. Ik had meer klasse verwacht bij deze Krixit. Vertrekken via Instagram en daarmee de gemeenteraad schofferen was ook niet echt een teken van genegenheid. Als je de burgers van de stad als eerste wil informeren, doe dat dan via de mainstream media. De meeste Haagse burgers zitten niet op Instagram, ze hebben er nauwelijks van gehoord. Dit was, op de keper beschouwd, een vertrek via de achterdeur. Als je tóch hip wil doen, vertrek dan via Snapchat. Bijkomend voordeel: dan waren we het hele gebeuren binnenvierentwintig uur helemaal vergeten.

Weet u wat de makke met burgemeester Krikke was: het was een aardige vrouw. Uiterst charmant. Maar het journaille prikte hier doorheen. De hoofdredacteuren van zowel AD Haagsche Courant, Den Haag Centraal én Omroep West maakten na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid gehakt van haar positie. Zo erg was het dus blijkbaar. Vooruit dan maar, op naar de toekomst. Eerst op zoek naar nieuwe wethouders. Wie wordt gevraagd en is beschikbaar bij CDA en PvdA? Ik ben benieuwd wat deze College Tour zal opleveren.