Column

Inlegkruisje

28-12-2020
Inlegkruisje
 
Gisteren maakte Always, u kent ze van het maandverband, bekend dat het vrouwelijke Venus-symbool op de verpakking zal verdwijnen. Transgenders zouden er bang van worden. Ze zijn niet de enige.
 Ik zit op een tennisclub met allemaal oude mannen. Na afloop van de wedstrijd geven we allemaal een urinetest. Dat hoeft helemaal niet, maar het gaat ons gewoon makkelijk af. Ook voor ons is de aanduiding ‘vrouw’ op maandverband nu verdwenen. Wij kunnen met een gerust hart bij de kassa aankomen met een pak Always. Wellicht bevordert het de prestaties op de baan.  Transgenders en non –binaire mensen worden vaak verkeerd ingeschat. Da’s logisch, een mens wil graag weten wat voor vlees ‘ie in de kuip heeft. Alleen de namen zijn al Zodera dat niet udielijk is, wordne we onzeker. Maar als maandverband straks genderneutraal is, zal het masculine aandoende woord ’inlegkruisje’ ook wel verboden worden. De firma Always maakt in iedere geval goede sier met hun initiatief om inclusiviteit en diversiteit te omarmen.
Zo’n luierfabrijkant moet ieder keer maar weer iets nieuws verzinnen om de verkoop aan te jagen. Dat doen ze door productdifferentiatie: hetzelfde spul steeds anders in de markt zetten. Zo zijn er 43 verschillende soorten always. Always Ultra,  Always Mega,  Always Goliathm, het gaat maar door. Een tijdje geleden had je zelfs Always Coca-Cola. Voor een humorist zijn zoveel smaken prettig. Humor gedijt bij verschillen. Daarom maken Nederlanders graag grappen over Belgen en Belgen graag over Hollanders. Daarom maken Engelsen graag grappen over Ieren en de Ieren - eh, over zichzelf. Het mag dat wat lacherig aandoen, zo’n maandverbandactie, maar de materie is helaas minder leuk. Transpersonen zijn in Nederand veel minder veilig dan u en ik: ze krijgen zeven keer vaker met dreiging en geweld te maken. Dat steekt. Het heilige doel van ieder fatsoenlijke samenleving is ervoor te zorgen dat níemand wordt lastig gevallen om wie hij of zij of het is,waar ‘ie vandaan komt of waar ‘ie in gelooft. Dat is wat ons bindt of zou moeten binden. Dat is het échte verband in de maatschappij. Oh, en: Tena Lady kan ook echt niet meer. ‘Tena-persoon’, daar voelen wij van de tennisclub ons veel beter bij.