Ik laat mijn vlees niet in de steak

Inhet tweedehandsdierenpark in Rhenen is een pasgeboren ijsbeertje gestorven. Het arme dier stierf door mishandeling van zijn moeder. Dat mag je niet hardop zeggen, maar het is wel zo: ma slingerde hem in het rond als een pannekoek.Resultaat: bloedend middenrif.Hetknuffelbeertje lag urenlang zichtbaar voor alle bezoekers dood te wezen. Volgens een medewerker was dat misschien niet zo fijn, ‘maar ja’, zei hij, ‘zo is de natuur’. In het echt overleeft 1 op de 2 ijsbeertjes, dus dat klopt. In Canada worden op dit moment 280.000 zeehonden doodgeknuppelt. Is dat ook de natuur? Zelf ben ik, op Hyves, lid van de club ‘Weg met de zeehond’. Voor de duidelijkheid: deze club bestaat echt. En terecht. Er zijn zat redenen om zeehonden te haten. Ze kijken onbetrouwbaar uit hun ogen. Ze stinken, en vreten onze haring op. Door hun lichaamswarmte smelt het ijs, wat aanzienlijk bijdraagt aan het smelten van de poolkappen. Kijk maar om je heen: je ziet steeds meer polen kappen. Hiermee is ook een directe link gelegd tussen die stinkbeesten en de wereldwijde crisis: het komt allemaal door de zeehonden. We hebben al 4000 leden in onze Hyvesclub. Wie lid wordt krijgt als welkomsbonus - ja, we zijn een moderne club- een oranje plastic knuppeltje opgestuurd. Oefening baart kunst. Wij zijn een actieve vereniging; zo organiseren we akties op de stranden van Nederland. We maken lange wandelingen langs de kust, met sterke drank, lekker eten en echte knuppels. Op de Nederlandse stranden zijn toch nauwelijks zeehonden, hoor ik u denken. Dat klopt: onze acties hebben succes. Des te groter is de vreugde als we er eentje aantreffen. Meestal op Texel, waar nog hele kolonieen van dit addergebroed te vinden zijn. Klikt u maar eens op de foto’s op onze Hyves-pagina om te zien wat we met zo’n lief zeehondenschedeltje doen. Zielig, zegt u? Welnee, zo is de natuur.Er is geen wezenlijk verschil tussen het doodknuppelen van een zeehond en het stuk vlees dat op uw bord ligt. Da’s de realiteit. Als het niet de bedoeling is dat wij dieren eten - waarom zijn ze dan van vlees gemaakt?